onsdag 21 maj 2014

Ett tack å lite vävning

Tänk att man hinner med lite vävning mitt i allt som måste göras nu när våren anlänt med sommarvärmen. Inte blir det så mycket men jag kan i alla fall konstatera att det gjorde susen med lunor och att vara petnoga med all knytning.
IMGP2065
Det är så roligt att det funkar, för om det inte hade gjort det så hade jag nog egenhändigt slängt ut den. Så nu ska jag tacka för alla tips jag fått från olika bloggar. Tänk vad bra det är att ni delar med er av problem och lösningar, jag är i väldigt tacksam

Den eldiga mattan blev klar i måndags och nu så har grön variant påbörjats. Den kommer nog att bli så där  lagom somrig.
Julmunken är fortfarande lite besvärlig med sin slackande varp. Det går bra att väva men varpen slackar lite eftersom så till slut börjar det märkas i väven. Men vi har sagt att vi tar en löpare i taget och ser vart det bär hän. Nu kommer den snart i alla fall att klippas ner så det blir nog bra med en omknytning även där.

IMGP2063

fredag 9 maj 2014

Trasslet har besegrat mig

Ja nu har jag insett att det bara är att ge upp. Visst kan det ha gått få till en mattvarp, men med tanke på den tid det skulle ha tagit så har det nog blivit världens dyraste mattvarpsfläta.
IMGP2054
Enklast, snabbast och billigast är nog att helt enkelt köpa mattvarp på rulle och varpa mig en fläta. Nästa gång ska jag absolut lyssna till råden prova att lägga upp skälet igen. Det är nog det bästa sättet och förmodligen snällast mot tråden också. Men säkrast är ju att ha skäl i båda ändar av flätan så jag hoppas att jag slipper varptrassel framöver.

tisdag 6 maj 2014

Knytning och fika

Måndag kväll och vävstuga, med massor av knytning.
Jag håller verkligen på att bli tossig på “Tunsäter”. Vi fick ju låna ett par lunor av Vilhelmina vävstuga och det blev ju något bättre med dom. Så jag glad i hågen satte igång och väva, men efter ca 1cm tuskaft så var det helt omöjligt att få igenom skytteln när jag trampade ner trampa nr2. Då började jag gå igenom all knytning, från luna ner till trampa och var gräsligt noga. Jag kollmätade allt som gick att mäta och justera och dessutom så knöt jag om helt från nickepinnarna. Jag vet inte vad den knytningen kallas men det tycks fungera och det är ju huvudsaken.
IMGP2042
Tuskaften funkar ok med både sträng och bomullsgarn, så nu ska jag börja med mönstret
och jag hoppas verkligen att det fortsätter bra för mina idéer har börjat tryta.

Självklart så var det mer än knytning i stugan.
En lila ripslöpare blev klar så nu får nästa ta vid och Julmunken går framåt fortfarande utan problem. Dessutom så var nålbindarna igång med sina nålar och tummar.
IMGP2034   IMGP2041
En mössa ska detta bli                                           Fantastiskt mjuka och sköna handledsvärmare

IMGP2032     IMGP2037
Strumporna är snart klara och vi tycker det är kul med återvinning så en gammal löpare blev en snygg väska.