söndag 27 oktober 2013

Inbjudan

25 år!
Vävföreningen firar med
Öppet Hus
Söndag 3 november 11-14
Vi bjuder på sopplunch med bröd, kaffe och kaka
Välkommen in och se en del av allt vi gjort och vad vi håller på med nu.

tisdag 22 oktober 2013

Glada vävdagar

Nu har Tunsäter som matta börjat ta riktig fart. Jag har väl kommit halvvägs ungefär men jag tycker själproblem har tagit upp den mesta tiden, men nu har ialla fall det blivit ruskigt mycket bättre så det var nog värt all tid det tog. Jag knöt om allt från tramporna upp till trissorna och själet är ruskigt mycket bättre. Det är numera en fröjd och riktigt roligt att väva. Jag jublar för varje inslag, tänk vad roligt det är när man får till det.
IMGP1800        IMGP1798

Vi har också tagit itu med nästa problemväv, “Julmunken”. Där har vi klippt ner de löpare som var gjorda och helt enkelt flätat upp den från varpbommen.
IMGP1790      IMGP1791      IMGP1795
Varpen sitter fortfarande kvar i sked och solv men vi har flätat av den helt från varpbommen.
Nästa vecka så ska vi ta itu med att dra upp den igen. Lite märkligt kommer det nog att bli, man står ju liksom på fel sida när den ska dras upp men vi tror att det ska gå. Det var en hel del trådar som var lösa och hängde mycket så det gäller nog att vara mycket noggrann när den ska tillbaka på bommen.

Idag kom också en hel tunna med mattrasor och mer mattgarn, nu i gult. Det känns verkligen som om vi har tagit hösten och stoppat den i en låda.

Å så den lugna och sköna fikastunden
IMGP1797

måndag 21 oktober 2013

Nya hyllor och garn

Idag har det för ovanlighetens skull varit full fart i vävstugan på dagen än fast det är måndag.
Det har vävts på Nästansjöduken och det går med fart framåt och mattrasorna blir det mer och mer av tack vare idogt klippande och klistrande.

IMGP1788      IMGP1789
Nästansjöduken                                        En mjuk go liten sjal till den lilla

Vi har fått oss en låda “mattgarn” i helt fantastiska färger. Det började genast planeras för vad som skulle kunna göras av detta så det ska bli spännande att se vad det blir.
IMGP1785

Vi bjöds idag på ett riktigt smarrigt fika, rena rama hotellfrukosten!

IMGP1784 

Vi har fått 2 nya hyllor till bokbytarhörnan. Vi tackar Eivor och Göran för dessa. Nu finns det mycket mer plats och en egen liten hylla för barn och ungdomsböcker och tidskrifter.

IMGP1787

Hoppas ni hittar till vävstugan när ni är lässugna. Här kan ni byta och låna böcker precis som ni själva vill. Det är en stor variation på böckerna och vi hoppas att det så småningom ska finnas något för alla.

fredag 18 oktober 2013

Årets höstmiddag

Igår besökte vi Restaurang Malgomaj. Det är en restaurang som drivs av eleverna på Malgomajskolans Hotell och Restaurangprogram.
Vi var 17 medlemmar som åt och njöt av en middag som bestod av 3 rätter. Vi fick en fantastisk service och maten var mycket god. Vi åt alla lite olika rätter men jag tror att alla var mätta, belåtna och mycket nöjda när middagen var över.
 IMGP1779                IMGP1781
En av varmrätterna, mycket gott                            En riktig höjdarefterrätt
KALVSCHNITZEL                                                   MASCARPONEGRATINERADE HALLON
citrusglaserad tomat & lök, parmesanmos
IMGP1780       IMGP1783 
En mycket snygg och god                               Ett glatt gäng “vävtanter” som hade en mycket
TIRAMISU                                                        trevlig kväll.

tisdag 15 oktober 2013

En dag i vävstugan

Igår och idag har det varit full rulle i vävstugan.
Energi och kreativiteten har verkligen smittat av sig. Till och med jag kände av den och dök ner i “Gör det själv” och blev hur sugen som helst att bygga en solfångare, men den får nog vänta för jag har en matta att göra och det blir nog besvärligt.

IMGP1773  Det kommer säkert att bli en läcker matta men det känns hur
  konstigt som helst att väva matta med mellantråd och att
  dessutom stoppa in mattrasor i en löpare….ja för det är trots
  allt fortfarande en löpare i mitt huvud.

  Men det är ju bara små bekymmer, desto värre är “själet”.
  Själet har det alltid varit problem med men nu är det ännu
  svårare att väva pga att väven nu är mycket bredare, och
  det ger stora problem när man ska få igenom skytteln.

 

Är det någon som har något tips hur vi ska få till det. Det är sex skaft och åtta trampor.
Den är uppknuten med två nickepinnar och två trissor på var sida som hänger i varsin trissa upptill.
Det är en dålig bild men jag hoppas ni förstår ändå.
IMGP1769  IMGP1770  IMGP1595

Vi har också problem med “Julmunken”. Det har inte varit några som helst problem med den väven tidigare. Vi är några som har vävt den och det har gått hur bra som helst, men nu är det som om varpen håller på att lossna. Massor med stora öglor och hela varpen på bommen känns lös.
IMGP1763  IMGP1766
Vi funderar på att ta den ur vävstolen och dra upp den på nytt, men går det? och hur kommer den varpflätan att bete sig? Det är i alla fall nu svårt att få den jämnt sträckt och jag tror att det bara kommer att bli värre.
Är det någon som råkat ut för detta, att varpen efter ett par meter börjar slacka så mycket? Vi är tacksamma för alla förslag på vad vi ska göra.
Den enda varp som jag minns är en mattvarp som vi hade uppe och den såg ut som en riktig trasselsudd på bommen, men det märktes inte när vi vävde och mattorna blev jättefina.

Nä nu för det vara slut på trassel och problem, det har gått framåt och himla bra för många också.
Mattan är klar och såld, Sabina är klar och såld, Nästansjöduken har bytt väverska och nu har en mörkare grön variant påbörjats.
IMGP1755       IMGP1756
Det har klippts och limmats mattrasor och två sockar har börjats stickas och vi börjar även skönja slutet på L4.
  IMGP1762  IMGP1760

Å så dagen höjdpunkt…fika!!!
IMGP1754  mums. Det var jättegott!!!

onsdag 9 oktober 2013

Trasdag

Ytterligare en dag i vävstugan med massor av trasrivning. Jag kämpar på med svarta trasor som ska användas till Tunsäter
IMGP1747

Dessutom så revs det gröna trasor, det börjar verkligen minska i “mattrastyghyllan” och det är jätteroligt. Vi får ju bara mer att vraka och välja bland och då kan det ju inte bli annat än superbra eller hur?

Nästansjöduken var också igång och väverskans fjärde duk är nog klar nu så nu vankas det en blå variant.

Jag kunde då inte hålla mig ifrån att göra ett litet prov i Tunsäter. Jag har ju inte hunnit limma ihop allt men några lösar bitar bara för att testa fick det bli.
IMGP1749

Det känns lite konstigt att tänka matta i en cottolinvarp, men det är ju bara i min skalle det tänks så det är väl bara att sluta tänka och köra på.

tisdag 8 oktober 2013

Måndag och tisdag

Det har verkligen varit full rulle i vävstugan i veckan. Det var många som kom till månadsmötet i måndags. Det blev väl inte så mycket till “möte” men trevligt hade vi och vi fikade smarrigt, så inget att klaga på. Vävstolarna är i full gång och både stick och virkprojekt har kommit igång.
IMGP1743  PICT2695

Virkning och stickningen försvann innan jag hann fram med kameran så ni får vänta lite på bilder, men löparna artar sig bra tycker jag.

IMGP1741   IMGP1742   IMGP1740
Mattan “Ljung” har kommit halvvägs ungefär men väverskan klagade lite över att hon inte hade hittat “vävtakten” idag. Tänk vad svårt det kan vara när man inte har takten och inte riktigt kommer igång, allt blir liksom så motigt men vi kommer att vara i vävstugan i morgon också så då kanske vävtakten har infunnit sig. Nästansjöduken går med fart framåt. Den andra gröna blir förmodligen klar i morgon.
En “Ranvarp” blev också klar idag, det kommer att bli vackra ranor av den varpen.

IMGP1745

Löparen Tunsäter har det ju varit en del problem med. Ett lite dåligt själ och trådar som hakar i och fastnar i varann har ställt till det för flera, så jag tänkte testa en idé som jag fått av Barbro på Mellansystern. Hon “räddade” en väv genom att trä om den i en glesare sked och väva den med trasor istället för stränggarn. Jag tycker att resultatet blev jättebra så nu ska jag prova mig fram och se om jag kan få till en matchande matta också. Förhoppningen är också att få den mera lättvävd för varpen är lång och det känns tråkigt att den ska bli ståendes utan att nån väver.
Jag hoppas att det blir nåt av det i alla fall för jag är en total gröngöling på detta så ett positivt resultat vore ju helt fantastiskt. Nu ska jag ge mig in i dom svarta trasornas värld, men med en god bok i örat bör väl det hela gå av bara farten.

fredag 4 oktober 2013

Nu är vi igång igen

Ja nu är vi igång med verksamheten i vävstugan igen.

Vi har ju inte haft några träffar under sommaren men en del vävning har det ändå blivit. Det är framför allt Nästansjöduken som det har vävts i och det fortsätter det med under hösten också. Bara under senaste veckan har en duk i syren gjorts klar och en grön variant har det börjats på.
PICT2684    PICT2685
Båda två är fantastiskt snygga!

Mattvävarna är igång båda två och vi har i sommar fått 11 sopsäckar med mattrasor. Jättefina trasor i underbara färger, det börjar verkligen suga efter att få väva mattor när man ser allt det fina.
Det behöver ju inte vävas för att få till en matta, det kommer att virkas runda mattor i höst och kanske en flätad historia..ja vi får se vad det blir.
PICT2683     PICT2690

Nästan alla vävar är igång, Sabina går framåt och Julmunken är klar för nästa att ta vid.
PICT2691    PICT2682
Julmunken har tänkt bli en löpare med matchande kudde, förhoppningsvis kommer det bildbevis framemot jul

Höstmiddagen går i år till Restaurang Malgomaj! Vi träffs, äter och har trevligt torsdag 17 oktober.
Vi kommer att ringa runt och ta upp anmälningar och vi kommer, som vanligt att samåka med bil från byn.

Nu på måndag är det månadsmöte så kom å fika och umgås, ju fler desto bättre!